Днес, 10 април от 19:00 ч, в Голяма зала на

...
 Днес, 10 април от 19:00 ч, в Голяма зала на
Коментари Харесай

Премиера на „Едип и пророците“ в театъра

 Днес, 10 април от 19:00 ч, в Голяма зала на Драматичен спектакъл – Пловдив ще се състои премиерата на „ Едип и пророците “ по Софокъл, текст Александър Секулов, режисьор на спектакъла и създател на драматургичната комбинация е Диана Добрева. Сценография е дело на Мира Каланова, а костюмография на Марина Райчинова. Композитори и звуков дизайн – Петя Диманова и Явор Карагитлиев. Хореограф на представлението е Стефан Йорданов, асистент-режисьор Александра Дойкова. В ролята на Едип цар влиза Константин Еленков, а в тази на Йокаста – режисьора на спектакъла Диана Добрева.  В постановката вземат участие още Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Симеон Алексиев, Ивайло Христов, Борис Кръстев, Мартин Раков и Златко Шарков. „ Едип и пророците “ е театър за проглеждането на сърцето. За просветлението, което те спохожда, когато приемеш грешките, платиш заблудите, надмогнеш скръбта и схванеш по какъв начин и за какво да си жив. За отместването на илюзиите, за разплитането на заблудите, за надникването към бистрия извор, където виждаш смиреното си лице.
„ Едип и пророците “ е театър за смелостта да излезеш оттатък света, цялостен с гадатели на нищото, с вестители на произшествия, с клакьори на хаоса.
„ Едип и пророците “ е ария за възхитителния кураж да бъдеш човек.
Спектакълът „ Едип и пророците “  приключва трилогията на Драматичен спектакъл – Пловдив „ Пътуващият човек “. И до момента в който в първите два „ Одисей “ и „ Коприна “ основните герои имат опция да се върнат в родините си, да сключат кръга на познанието, то в „ Едип и пророците “ родният кръг се отваря, фамилията изчезва, с цел да остане пътуващия човек с единственото, което му остава: пътят през пустинята. Човешкото сърце, поема на път отвън рамките на познатото, отвън очертанията на избавителната татковина, отвън рамките на познатата цивилизация. Човешкото сърце след края на познатите времена е късия наслов на спектакъла.
Проектът е осъществен по стратегия „ Наследство 2023 “ на фондация „ Пловдив 2019 “
Диана Добрева е родена е през 1971 година в фамилията на актьорите Стойно Добрев и Елизабет Карагеориева. Първоначално приключва Театрален лицей „ Любен
Гройс “, а по-късно и магистратура по Френска лингвистика в Софийския университет. По-късно приключва и История на изкуството в Сорбоната. Между 2000 и 2006 година е актриса в Театрална работилница „ Сфумато “. През последните години Диана Добрева е най-вече сценичен режисьор. През 2019 слага постановката „ Одисей “, а през 2021 година  „ Коприна “ на сцената на Пловдивския трагичен спектакъл.
Александър Секулов е роден в Пловдив. Автор е на романите „ Колекционер на любовни фрази “, „ Малката светица и портокалите “, „ Господ слиза в Атина “, „ Островът “, „ Скитникът и синовете “ и „ Жена напразно “. Издал е поетичните книги „ Карти и географии “, „ Море на живите “, „ Хроники и химни “. Драматург на Драматичен спектакъл – Пловдив. Отличен с премия „ Аскеер “ за пиесите „ Няма ток за електрическия стол “ и „ Дебелянов и ангелите “. Носител на националните поетични награди „ Христо Фотев “, „ Николай Кънчев “, Златен „ Орфеев венец “, „ Иван Николов “, „ Перото “. Автор на пиесите „ Дебелянов и ангелите “, „ Одисей “, „ Народът на Вазов “ и „ Теория на тротила. “.
Това е петата премиера на Пловдивския трагичен спектакъл за сезона 2022/2023. Премиерните дати на спектакъла са на 10-ти и 11-ти април. Билетите са към този момент в продажба, може да ги закупите на касата на театъра или онлайн на tickets.dtp.bg.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР